Squash wordt vaak omschreven als de snelste van alle racketsporten. Het wordt ervaren als één van de fijnste recreaties sporten om te spelen, of je nu een beginner of een meer ervaren speler bent. Squash is een sport met een gemiddelde tot hoge intensieve intervalbelasting en vergt daardoor veel van je conditie en gezondheid. Deze sport brengt dan ook vele voordelen met zich mee. Het is een snel spel en het geeft je een goede work-out op elk niveau en op elke leeftijd. Allemaal leuk en aardig, maar als je je niet goed voorbereid op een squash training is er een aanzienlijke kans op blessures. Geen enkele sport is het waard om bij de dokter terecht te komen. Om ervoor te zorgen dat jij op de been blijft op de squash baan en om blessures en verwondingen te voorkomen tijdens het spelen, heb ik een aantal tips voor je verzameld!
Soorten blessures
Een gebrek aan een warming-up, inclusief rekoefeningen en een gebrek aan gedoseerd inslaan zijn belangrijke risico-indicatoren bij het ontstaan van blessures. Identiek aan andere indoorsporten als zaalvoetbal en tennis wordt vaak slecht gehoor gegeven aan de noodzaak van een goede trainingsvoorbereiding. Squash kent daardoor een relatief hoog blessure cijfer. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de oorzaak en de omvang van de blessures. Deze kunnen worden samengevat in individueel bepaalde factoren, trainingsfactoren en omgevingsfactoren.
Geslacht, leeftijd, conditie, ervaring en gezondheidstoestand zijn individuele factoren. Trainingsfactoren omvatten onder andere duur, techniek en de frequentie van het spelen en uitrusting, speeloppervlak (vloer en muur, tactiek, speelwijze en het gedrag van de tegenspeler zijn voorbeelden van omgevingsfactoren. Bij beginners zijn blessures vooral het gevolg van te weinig ervaring, onbekendheid met de regels, onvoldoende lichamelijke conditie en een verkeerde techniek. Blessures bij meer ervaren spelers worden over het algemeen door overbelasting tijdens de trainingen en het spel veroorzaakt. De blessures kunnen worden onderverdeeld in contactblessures en niet-contactblessures.
Contactblessures
Het merendeel van de blessures komt door een klap met het racket. Doordat de spelers bij squash dicht bij elkaar staan en geen eigen speelveld hebben, kan het nogal eens gebeuren dat een uitzwaai van een racket te ongecontroleerd of te ver is. De speler zelf of de tegenspeler kan dan geraakt worden. Hetzelfde geldt voor de bal. De ergste blessure die een squashbal kan veroorzaken is oogletsel. Een bal past precies in een oogkas, waardoor de oogbol ernstig beschadigd kan worden. Daarnaast kan de bal een vacuüm effect hebben, het oog kan dan dor de bal uit de oogkas zuigen. Bij brildragers is het letsel over het algemeen nog erger.
Niet-contactblessures
Blessures die niet het gevolg zijn van direct contact worden niet-contactblessures genoemd. Ongeveer de helft van alle squashblessures bestaan uit blessures van het bewegingsapparaat, maar ook acute en overbelasting blessures zijn goed vertegenwoordigd. Vooral bij de oudere spelers, de groep van veertig jaar en ouder, zien we de blessures aan het bewegingsapparaat. Deze groep loopt dan ook een groter risico. Van de acute blessures komen verstuikte enkels het meeste voor, met spierblessures op een goede tweede plek. Voorbeeld hiervan zijn blessures aan de kuitspieren, rugspieren en hamstrings. Een scheur in de achillespees komt ook regelmatig voor. Een groot deel van de blessures die door overbelasting wordt veroorzaakt bestaat uit chronische rugklachten.
Tips om blessures te voorkomen
Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om evoor te zorgen dat je heelhuids en zonder blessures van de squashbaan af komt.
Oogbescherming
Als het oog onbeschermd is, bestaat er een groot risico op verwondingen door de bal of het racket. Oogblessures bij squash zijn erg gevaarlijk. De snelheid van een squashbal kan oplopen tot 200 km per uur! Het balletje hoeft maar even misgeslagen te worden of raar te stuiteren en dan doe je niet veel als het recht op je gezicht afkomt. Daar komt bij dat de kleine bal precies in een oogkast past en je in het ergste geval blind kunt worden. Hoewel bijna alle squashspelers bekend is met het gevaar van oogletsel, wordt er weinig gebruik gemaakt van oogbeschermers.
Contactlenzen of een gewone bril bieden niet voldoende bescherming. Door eventuele scherven lopen brildragers bovendien een verhoogd risico op complicaties. Voor de preventie van oogletsel kunnen speciale oogbeschermers gedragen worden. Ziet dat er dan niet raar uit? Jawel, maar zo’n bril is absoluut noodzakelijk om ernstige oogblessures te voorkomen. De ideale beschermer is een scharnierloze, onbreekbare bril van polycarbonaat plastic met glazen van hetzelfde materiaal.
Juiste schoenen
Doordat squash op een relatief klein oppervlakte wordt gespeeld, maak je veel snelle draaien en zijwaartse bewegingen. Door het veelvuldig starten en abrupt stoppen wat je in het spel moet doen, loop je veel kans op blessures. Net zoals bij basketbal en tennis, worden vooral je voeten, tenen, enkels en knieën zwaar belast. Vermoeidheid is één van de belangrijkste factoren bij het oplopen van blessures tijdens het squashen, maar ook verdraaien en uitglijden komt vaak voor. De gebruikte sportschoenen zijn hier meestal debet aan. Squashschoenen moeten voldoende steun aan de voet bieden en de zool moet bij voorkeur schokdempende kwaliteiten bezitten. Daarbij moet de schoen ook voldoende grip op de vloer hebben, maar tegelijkertijd draaibewegingen wel mogelijk maken. De meeste squashschoenen hebben daarom een cirkelprofiel. Om minder kans te maken op vervelende blessures is het dus erg belangrijk om in een goed paar schoenen te investeren.
Tape en bandages
Als je al gevoelige, kwetsbare gewrichten hebt is het eveneens verstandig om tapes en/of bandages te gebruiken ter preventie. Daarnaast doe je er ook verstandig aan tape aan te brengen op de plekken waar de meeste wrijving door het racket ontstaat. Herhaaldelijke wrijving van je squashracket in je hand zorgt al snel voor blaren, vooral als je een zachte huid hebt. Zelfs als jewel door de pijn heen bijt, heeft dit invloed op hoe je je racket vasthoudt en daardoor de bal raakt. Zorg dus dat je de kwetsbare plekken op je hand, tussen je duim en wijsvinger, meteen afplakt.
Warming-up
Tijdens het squashen maak je dus plotseling, snelle bewegingen waarbij je vaak snel moet starten en abrupt moet stoppen. Hierdoor loop je veel gevaar op blessures in je onderlichaam. Voordat je op de baan stapt, moet je dus opgewarmd zijn. Zorg ervoor dat je altijd een warming-up doet. Ga even een paar sprintjes trekken, een stuk fietsen of een paar oefeningen doen waarbij je al je spieren gebruikt. Ga pas stretchen als je spieren warm zijn en je bloed snelle stroomt.
Onvoldoende techniek
Een verkeerde slagtechniek kan overbelasting veroorzaken aan onder andere je elleboog, pols en schouder. Door een goede training of een paar lessen te nemen kunnen deze blessures voorkomen worden. Bovendien ben je minder gevaarlijk voor de tegenstander als je een goede slagtechniek beheerst. Een verkeerde looptechniek is in veel gevallen de oorazak van blessures aan benen en voeten. Ook de looptechniek vereist dus training en oefeningen onder leiding van een deskundige.
Onvoorzichtigheid
Bij squash staan de spelers dicht bij elkaar. Hierdoor kun je als speler soms noodgedwongen in situaties terechtkomen waarbij er onvoldoende ruimte beschikbaar is voor het uitvoeren van een slag. Als je zonder te weten of kijken waar de tegenstander staat speelt, kan dit leiden tot verwondingen door het racket- of balcontact. Je mag dus pas slaan als je er zeker van bent dat je je tegenstander niet raakt. Helaas wordt dit in het vuur van het spel nogal eens vergeten. De spelregels kunnen hier uitkomst bieden.
Daarnaast komen er ook momenten in het spel voor waarbij je moet kiezen tussen de muur of de bal. Op deze momenten doe je er altijd verstandig aan om voor de muur te kiezen, in plaats van koste wat het kost voor die bal te gaan. Anders komt het gegarandeerd een keer voor dat jij in volle vaart tegen de muur aan smakt. De muren zijn verschrikkelijk hard en een botsing met de muur kan gemakkelijk resulteren in een schouder uit de kom, gebroken sleutelbeen, hersenschudding of misschien nog wel erger. Het is dus beter om aan je gezondheid te denken en de bal in zulke situaties maar te laten gaan.