Als een gezondere levensstijl één van jouw goede voornemens, is het belangrijk dat je het ook zo goed mogelijk aanpakt. Een combinatie van voldoende beweging en goede voeding is dé sleutel tot succes. Sporten op een lege maag? No way. Dit kan ervoor zorgen dat je spierweefsel aangetast wordt. De voeding die je vóór het sporten eet, speelt een grote rol. Of je met tegenzin naar de sporthal gaat of een fanatieke sporter bent. Het is belangrijk dat je wel iets binnen krijgt, maar niet té vol zit. Maar wat kun je nu eigenlijk het beste eten en drinken voordat je gaat squashen? Niet alle voeding helpt je om beter te presteren en/of je doelen te bereiken. In deze blog geef ik je een aantal voorbeelden!
Wanneer moet je eten?
Allereerst is het handig om te weten, dat het beter is om niet vlak voor een squashtraining een grote maaltijd te nuttigen. En hiermee bedoel ik minder dan een uur voordat je gaat sporten. Wanneer je dit wel doet, is je lichaam nog druk bezig met het verteren van de maaltijd. Je lichaam heeft hiervoor bloed en zuurstof en dit gebruikt je lichaam tijdens het sporten ook. Zoals je zult begrijpen, of misschien weleens gemerkt hebt, gaat dit niet echt goed met squashen samen. Je kunt dan flink last van miltsteek krijgen.
Eet om deze redenen liever twee tot drie voor een training een goede maaltijd. Zo heeft je lichaam voldoende bouwstoffen en energie voor de sessie die gaat komen. Als je ‘s ochtends vroeg gaat sporten is het logisch dat je niet om 05.00 of 06.00 uur op gaat staan, maar let er dan op dat je voor je training niet teveel eet. Kies op zo’n moment niet voor al te eiwitrijke en vette producten die zwaar op de maag liggen. Daar ga je tijdens het squashen geheid last van krijgen. Wat voor een soort maaltijden je dan wel een goed idee zijn? Dat vertel ik je hieronder!
7x wat te eten en drinken voor het squashen
Sporten is ontzettend gezond voor je lichaam én mind. De juiste voeding is hierbij erg belangrijk. Je lichaam heeft zowel de koolhydraten, vetten en eiwitten als de mineralen, vitamines en sporenelementen nodig voor energie. En niet te vergeten om je spieren te laten groeien en herstellen. Vraag jij weleens af wat je het beste kunt drinken en eten voor het sporten aan? Lees dan gauw de volgende onmisbare tips!
1. Water
Een inkoppertje, maar toch een hele belangrijke om in dit rijtje te noemen. Wat drinken is eigenlijk de belangrijkste en makkelijkste manier om je training een boost te geven. Het is algemeen bekend dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water moet drinken. Elke dag weer. Ga je squashen? Dan is het van belang dat je meer drinkt vanwege het vochtverlies. Veel mensen onderschatten nog vaak hoe belangrijk het is om voor, tijdens en na je training voldoende water te drinken. Om je vochtbalans op peil te houden, moet je het verlies er weer bij drinken.
2. Sportdrankjes
Als je zweet, verlies je allerlei belangrijke stoffen als kalium, natrium en chloride. Sportdranken kunnen dan erg effectief zijn. Dit is echter alleen het geval als je langer dan een uur intensief sport. De meeste sportdranken bevatten namelijk veel suikers en dat is weer niet gunstig wanneer afvallen ook één van je goede voornemens is.
3. Koffie
Denk jij dat het slecht is om voor het sporten koffie te drinken? Het kan juist erg goed voor je zijn. Wanneer je regelmatig een kopje koffie drinkt, geeft de cafeïne je de energie die je tijdens het sporten nodig hebt. Het zorgt onder andere voor een betere bloedtoevoer naar je spieren, waardoor je spieren een beter uithoudingsvermogen hebben en krachtiger zijn. Maar het drinken van koffie biedt nog een paar andere belangrijke voordelen. Welke dat zijn lees je hier.
4. Volkoren producten
Veel mensen eten geen brood voor een training, omdat ze vinden dat dit zwaar op de maag ligt en een te vol gevoel geeft. Of ze denken dat het niet gezond is. Feit is dat complexe koolhydraten juist de beste bronnen zijn van duurzame energie. Dit zijn koolhydraten waarbij de vezels niet zijn verwijderd, en zorgen voor een verzadigd gevoel. Groenten, fruit, volkoren pasta, zilvervliesrijst, noten, peulvruchten, zaden en dus volkoren brood zijn producten die rijk zijn aan complexe koolhydraten. Deze producten zijn een hele goede basis voor een intensieve squash training of wedstrijd.
Havermout staat niet voor niets als een geliefd sportontbijt bekend. dit is Het is rijk aan complexe koolhydraten, die langzaam verteerd worden. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en je energie tijdens je training, over een langere periode, op peil. Wanneer je een goede maaltijd voor het sporten wilt eten, doe dit dan ongeveer drie uur van tevoren. Zo profiteer je het meest van je energie!
5. Snack
Als je ‘s ochtends goed hebt ontbeten en besluit om aan het begin van de middag lekker te gaan trainen, is het verstandig om voor je training nog even iets kleins te eten. Ook voor deze snacks geldt dat ze niet teveel eiwitten moeten bevatten. Ga liever voor iets met koolhydraten. Denk aan energierepen. Deze repen worden snel door je lichaam opgenomen, zitten vol met koolhydraten, én zijn makkelijk mee te nemen. Ze zijn er in verschillende soorten en smaken. Elke soort heeft zo zijn eigen voordelen en kenmerken. Zo’n energiereep wordt gemakkelijk verteerd door je lichaam en geeft snel energie af, zodat jij dus gelijk volle bak kunt gaan!
6. Bananen en kiwi’s
Fruit bevat fructose, een vorm van suiker dat door ons lichaam in glucose wordt omgezet. Een belangrijke vorm van energie dus. Een banaan of kiwi hoort daarom zeker in dit rijtje thuis. Bananen zijn vooral effectief, omdat ze zowel eenvoudige als complexe koolhydraten en kalium bevatten. Oftewel snelwerkende koolhydraten die jou van extra energie voorzien. Bovendien zorgt dit ervoor dat je je energie ook behoudt, waardoor je langer kunt doorgaan met squashen. Kiwi’s zijn echte kaliumbommen. Door een uur voor je training een banaan of kiwi te eten, ben jij er helemaal klaar voor!
7. Kip
Het eten van (gegrilde) kip zorgt voor een verzadigd gevoel en meer energie, zonder dat je een vol of opgeblazen gevoel krijgt. Perfect voor het sporten dus. Ook na het sporten is een stukje kip een heel goed idee. De magere eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen. Daarbij is kip ook nog eens laag in calorieën. Kies bij voorkeur voor gegrilde kip. Heerlijk op brood of in een salade!
Wat eet en drink jij graag voordat je gaat squashen? Laat het ons weten in de comments. Sportse!