Squashen behoort niet alleen tot de meest intensieve en gezondste sporten ter wereld. Vergeleken met bijvoorbeeld tennis is het ook nog eens erg eenvoudig om te spelen. Zelfs wanneer je niet zo goed in sport bent, heb je tijdens het squashen toch het gevoel intensief en goed bezig te zijn. Het benaderen van perfectie in de sport squash is daarbij bijna onmogelijk, omdat er tijdens het spel met allerlei factoren rekening gehouden moet worden. Wil je je eigen spel proberen te verbeteren? Dat kan middels de volgende stappen in deze blog!
Beter worden in squash
Squash is niet alleen een super gezonde, maar ook een erg leuke sport waar je veel plezier aan zult beleven. Wel is het een veeleisende sport. Zowel mentaal als fysiek kan het lastig zijn om te weten hoe je het beste van start kunt gaan. Met de volgende tips kun jij vooruitgang boeken om je eigen spel te verbeteren, waardoor je er nóg meer plezier in zult hebben.
1. De basis
Net als bij eigenlijk alles, geldt bij squash ook het principe dat je bij de basis moet beginnen. Pas als je de basisregels van het squash spel onder de knie hebt, kan je je techniek gaan ontwikkelen en ook aan complexere vaardigheden beginnen. Voordat je bijvoorbeeld je slag automatisch en ontspannen kan uitvoeren, moet je eerst tussen de 10.000 en 20.000 keer een squashbal slaan. Gebruik je tijd op de baan daarom efficiënt. Besteed een deel van die tijd aan het trainen van je techniek. Zodra je eenmaal de basis eigen hebt gemaakt, zorg er dan voor dat je je vaardigheden vasthoudt en blijf aan je techniek werken.
2. Leer je mede-squashers
Deze tweede tip is misschien een in koppertje, maar door de kunst van je sportgenoten af te kijken kan je heel veel leren. Woon daarom wedstrijden en/of toernooien bij. Dit hoeven overigens niet perse wedstrijden tussen professionele squashers. Ook van wedstrijden en/of trainingen tussen spelers van jouw lokale sportclub kan je genoeg opsteken. Dit is een perfecte mogelijkheid om technieken op te pikken en nieuwe tactieken te zien. Schroom daarnaast vooral niet om anders squashers om tips te vragen, hoe je je spel kunt verbeteren.
3. Varieer je trainingen
Wanneer je de smaak van het squashen te pakken hebt, kom je al snel in de verleiding om de gehele training partijtjes te spelen. Daarnaast kan het verleidelijk zijn om elke keer met dezelfde groep een training te volgen. Hoewel dit natuurlijk gezellig kan zijn, bestaat het risico dat squashen een soort routineklus wordt. Dit beperkt bovendien je mogelijkheden om jezelf als speler verder te ontwikkelen. Zorg daarom voor variatie in de indeling van je training en wedstrijden én in de groep waar je mee speelt. Probeer regelmatig met anders mensen te spelen en probeer andere/nieuwe oefeningen uit. Zo verbreed je je kennis en kun je nieuwe technieken leren, zodat je tactiek verbetert. En, last but not least, zal deze variatie je ook meer plezier in het spel brengen.
4. Spieren versterken
Voor squash heb je sterke been- arm spieren nodig. Een goede squashspeler kan deze spierkracht ook gedoseerd gebruiken. Bij het slaan van een squahsbal met je squashracket komt de meeste kracht uit je benen. Train de spieren van je onderlichaam extra in de sportschool. Op deze manier kun je het spel beter beoefenen en kun je bovendien meer impact aan de ballen geven. Lunges zijn hier een uitstekende oefeningen voor, vooral de jumping variant. Met deze oefening ontwikkel ja namelijk explosieve snelheid. Elke keer spring je vanuit de lunge houding explosief omhoog en in de lucht wisselen je bene van positie. Deze beweging herhaal je zo vaak mogelijk./ Hoe meer je naar beneden zakt, deze te meer haal je uit deze oefening en gaat je kracht sneller vooruit.
5. Let op je enkels
Bij squash schiet de squashbal in een razendsnel tempo alle kanten op in een kleine ruimte. Hierdoor ben je constant uit het draaien, duiken en van richting aan het veranderen. Dit alles is een zware belasting voor je enkels. Sterkers enkels zijn dan ook bepaald geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er een aantal oefeningen waarmee je je enkelgewrichten kun versterken. Voorbeelden hiervan zijn de eenbenige kniebuigingen, de lopershouding, gekruiste beenzwaai en het lopen op je tenen. Vind je het lastig om deze oefeningen in je drukke, dagelijkse leven in te passen? Dan kan je ook gewoon een paar keer per week een tijdje op één been gaan staan. Doe dit tijdens het tandenpoetsen, koken of afwassen of een andere bezigheid waarbij dit makkelijk kan. Hiermee versterk je je enkels al behoorlijk. Vergeet hierbij niet om je benen af te wisselen, zodat beide enkels steeds aan bod komen.