Wanneer je lekker bezig bent met sporten wil je het allerliefst zo snel en zo veel mogelijk progressie scoren. Dat geldt ook bij squash. Bij voorkeur ga je dan elke dag trainen, om ervoor te zorgen dat je fitter en beter in het spel wordt. Om je doel te halen is het alleen helemaal niet nodig om iedere dag van het jaar te sporten. Een goed herstel tussen de trainingen door is minstens zo belangrijk en bovendien essentieel om vooruitgaan te boeken. Het nemen van een rustdag is van groot belang en in deze blog geef ik je een aantal redenen waarom een rustdag zo belangrijk is. Lees je mee?
Rustdag plannen
Rust is de meest onderschatte training. Veel sporters vergeten nog vaak een rustdag in te lassen, terwijl dit toch echt erg belangrijk is. Het skippen va zo’n dag levert juist slechte resultaten op. Beschouw een dag waarop je niet sport niet als je vijand, maar als je vriend! We hebben namelijk allemaal rustig nodig voor herstel. Je lichaam moet na het squashen ruimte en tijd krijgen om zich weer aan te passen en sterker te worden. Om fitter, sneller en beter te worden moet je goed trainen én ook goed rusten. Hoe beter je rustperiode, hoe eerder je je beoogde doelen kunt halen. Graag wil ik je duidelijk maken dat je het plannen van rustdagen niet moet vergeten. Hieronder vind je de redenen waarom ook jij rustdagen nodig hebt!
Spiergroei
Tijdens het sporten ontstaan er kleine spierscheurtjes in je lichaam. Deze spierscheurtjes die tijdens het squashen worden veroorzaakt, herstellen tijdens een rustdag. In deze fase groeien je spieren en worden ze uiteindelijke sterker. Je spieren groeien dus niet tijdens het trainen. Door regelmatig een rustdag te nemen, heb je ook weer meer energie om tijdens een volgende squashtraining te knallen! Sommige trainingen vragen meer hersteltijd dan je van te voren wellicht hebt ingeschat. Het is heel goed om hier bij stil te staan en aandacht aan te geven, zodat je voorkomt dat je spieren overbelast raken. Een rustdag is daarom echt nodig!
Meer tijd
Squashen is ontzettend leuk en goed voor je, maar kost ook veel tijd. Wanneer je een rustdag inplant, houd je die dag tijd over voor iets anders. Om andere belangrijke, leuke dingen te doen en te ondernemen. Lees je bijvoorbeeld graag boeken, vind je het leuk om te bakken en/of koken of wil je langs familie of vrienden? Gebruik deze tijd om goed te ontspannen en dingen te doen die je al een tijdje wilt afvinken. Geniet ervan!
Blessures voorkomen
Geblesseerd raken is wel het laatste dat we willen toch?Door je rustdagen goed in te planning, kun je eventuele blessures voorkomen. Te lang doorgaan en het trainen van dezelfde spiergroepen, zorgen voor een grotere kans op vervelende blessures.
Overtraining voorkomen
Nog een belangrijke reden om een rustdag in te plannen is het voorkomen van overtraining. Dit kan ontstaan wanneer meerdere factoren tegelijkertijd opspelen, wat zowel met lichamelijke als mentale belasting te maken heeft. Het nemen van een rustdag kan voor lichamelijke en mentale rust zorgen, waardoor je overtraining minder kans geeft. Onderschat dit zeker niet, hou jezelf daarom goed in de gaten.
Mentale gezondheid
Sporten zorgt voor de aanmaak van een gelukshormoon. Dit stof werkt alleen niet wanneer je téveel sport. Rustdagen zorgen ervoor dat er een natuurlijke balans in je hormoonhuishouding ontstaat. Plan je geen rustdagen in? Dan loop je het risico last te krijgen van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Dit betekent overigens niet dat je helemaal niets actiefs mag doen tijdens een rustdag. Het is bijvoorbeeld heerlijk om een stuk te wandelen.
Activiteiten
Af en toe sociale activiteiten overslaan is natuurlijk helemaal niet erg, maar een keer een squashtraining kippen om juist wel naar een verjaardag, feestje of je beste vriendinnen toe te gaan is ook goed en belangrijk. Probeer een goede balans tussen trainen en sociale activiteiten te vinden. Een rustdag leent zich ook perfect om op die dag een sociale activiteit in te plannen. Maar languit op de bank voor een marathon op Netflix is uiteraard ook een goede optie!
Slaap voldoende
Gebruik een rustdag ook om eens lekker op tijd naar bed te gaan en/of langer uit te slapen. Dit is een hele goede manier om te herstellen, want tijdens je slaap herstellen je spieren het beste.