Zo train je je doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen trainen tips

We kennen wel mensen om ons heen die tijdens het sporten, ondanks verzuring, tegenslag en pijn, tot het uiterste gaan. De meesten onder ons zouden al lang de moed hebben opgegeven om met een dekentje op de bank neer te ploffen. Waar wij stoppen, tonen die actievelingen karakter en gaan ze een stap verder, soms tot het extreme aan toe. Wist jij dat doorzettingsvermogen voor een gedeelte erfelijk bepaald is? Door de genen die je van je ouders meekrijgt, wordt bij de geboorte al voor een deel bepaald hoeveel doorzettingsvermogen er in je persoonlijkheid zit. Heb jij regelmatig moeite om naar de squashbaan te gaan voor een potje squash? No worries, want er zijn verschillende tips om meer doorzettingsvermogen te krijgen! Lees je mee?

Het doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen komt als sporter nogal goed van pas. Maar de vraag is of je ermee geboren bent of dat je het ook kunt krijgen door het te trainen. Lucky us kan het krijgen van meer doorzettingsvermogen getraind worden. Door deze eigenschap te trainen, kun je ook je conditie verbeteren. Dat is mooi meegenomen nietwaar?! Het trainen van je doorzettingsvermogen is dé eigenschap om jezelf in de actiemodus te krijgen. Het is een bron van motivatie, een brug om je doelen en dromen te bereiken. Dit kost veel wilskracht, tijd en energie, maar je kunt het wel trainen. Ontdek de tips voor het trainen van je doorzettingsvermogen!

Kies één doel

Vaak hebben we veel goede ideeën en doelen die we het liefst allemaal willen uitvoeren. Het is makkelijker om veel dingen een beetje te doen, in plaats van één ding heel goed. Je kunt alleen niet alles tegelijk doen en overal in doorzetten, omdat je maar een beperkte hoeveelheid wilskracht beschikbaar hebt. Het is belangrijk om die energie nuttig in te zetten. Focus je om die reden op één belangrijk doel tegelijk, en zet hierin volledig door. Schrijf je doel op en train je doorzettingsvermogen door dit gestelde doel als motivatie te gebruiken. Je moet een reden hebben om te squashen. Zonder concreet doel, verlies je al snel de motivatie om op moeilijke momenten toch door te zetten. Hoe belangrijker en groter je doel, des te makkelijker is het voor je om door te zetten.

Deel je doel op in kleinere (mini) doelen

Heb je je einddoel bepaald? Dan kun je je doorzettingsvermogen steeds een beetje trainen door telkens kleine stapjes te zetten. Overdrijf niet, want dat werkt vaak motiverend. Deel je doel daarom op in kleinere, mini, doelen voor de korte termijn. Zo kun je bijvoorbeeld per maand, per week of per squashtraining een paar kleine doelen stellen, om uiteindelijke het grote doel te bereken. Zodra je iets hebt gehaald, merk je dat je doorzettingsvermogen toeneemt. Door je steeds op kleine veranderingen te focussen en dit waar te maken, train je je doorzettingsvermogen stap voor stap. Op deze manier voorkom je dat je uitgeput raakt en is de kans van slagen vele malen groter dan wanneer je alles tegelijkertijd en te snel wilt doen.

Van uitstel komt afstel

Zodra je je specifieke doel hebt bepaald die je wilt behalen, is het het beste om meteen te beginnen. Wacht niet tot morgen, volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar. We hebben altijd wel een excuus om wat we ook willen doen uit te stellen, op momenten dat we daar tegenop zien. Niet doen! Start direct, want van uitstel komt afstel en dat ondermijnt je doorzettingsvermogen.

Beloon jezelf

Maak duidelijke afspraken met jezelf en beloon jezelf om meer doorzettingsvermogen te kweken. Elk kleine doel dat bereikt is moet gevierd worden. Een beloning is een soort schouderklopje dat je jezelf geeft voor goed gedrag. Dat doet een ieder goed en motiveert weer om door te zetten om de volgende stap te gaan halen.

Blijf gemotiveerd en gefocust

Je doorzettingsvermogen wordt tussentijds altijd op de proef gesteld. Laat je niet verleiden. Visualiseer je gestelde einddoel en blijf gefocust. Met het volhouden en doorzetten van je doelen train je ook weer je doorzettingsvermogen. Geef dus niet op, maar blijf doorgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *