Helaas staat het weer in ons kikkerlandje niet bekend om haar ontelbare zonnedagen, maar als het zomerseizoen eenmaal is aangebroken kan de temperatuur nogal oplopen. Hoewel we natuurlijk dolblij zijn met deze warme, zomerse dagen, lijden onze sportprestaties er vaak wel onder. Dit weer is heerlijk voor een dagje bij het water, maar wanneer je aan het trainen bent voor een wedstrijd, of gewoon omdat sporten belangrijk is voor je, kan de drukkende warmte best lastig zijn. Sporten bij hoge temperaturen kan zelfs gevaarlijk zijn, als je teveel van je lichaam vraagt. Wil jij het liefst gewoon doorgaan met squash bij tropische temperaturen? Dan heb ik een paar nuttige tips voor je!
Sporten tijdens zomerse temperaturen
Zodra het kwik boven de 25 graden stijgt, wordt het vanwege de warmte lastiger om te gaan sporten. Bij zomerse temperaturen is het nu eenmaal fijner om lekker op het terras te zitten, dan te gaan sporten. Je ziet je squashtas en squashracket in een hoekje staan en denkt bij jezelf, “blijf jij daar maar even staan, ik ga over een paar dagen wel weer squashen. Maar wat nu als het zomerse weer en de tropische temperaturen blijven aanhouden? Dan worden de actieve squashers onder ons toch wel wat ongeduldig. Helemaal als er een hittegolf op komt is. Je wilt je graag aan je trainingsschema houden, maar hoe doe je dat wanneer het bloedheet is? Met de volgende tips kun jij voortaan beter je hoofd koel houden, tijdens een potje squash bij hoge temperaturen.
Zo houd je je hoofd koel
Bewegen in de warmte. De één kan er tegen, de ander totaal niet. Sporten bij hoge temperaturen kan gevaarlijk zijn voor je lichaam. Toch kan je nog wel blijven sporten, zolang je maar met een aantal factoren rekening houdt en verantwoord sport. Wanneer je je graag aan je sportschema wilt houden en/of voor een wedstrijd aan het trainen bent, is het geen optie om tijdens dit soort dagen niet te gaan trainen. Voor de professionele squasher kan het zelfs een rampscenario zijn. Daarom deel ik een paar handige tips met je, zodat je toch de baan op kunt met warm weer. Jij laat je toch niet tegenhouden door het oplopende kwik?! Let’s go!
2. Vroeg in de ochtend
Omdat sporten bij warm weer gevaarlijk voor je lichaam kan zijn als je niet goed oplet, wordt geadviseerd om niet op het warmste moment van de dag op de baan te gaan staan. Dit is absoluut niet verstandig. Wil je toch gaan sproten op dagen met hoge temperaturen? Kies dan voor een moment in de ochtend of avond. Reserveer de baan zo vroeg mogelijk op de dag. Ondanks de aanhoudende hitte ligt de temperatuur in de sporthal na een koele nacht, ook lager. Hoe vroeger op de dag óf hoe later op de avond je gaat squashen, hoe koeler het zal zijn. Naast dat sporten in de ochtend dan makkelijker vol te houden is, zorgt het er ook nog eens voor dat je je dag energiek begint.
2. Bouw je training op
Wanneer je gaat squashen bij hoge temperaturen, is acclimatiseren belangrijk. Het circulatiesysteem kan jouw lichaamstemperatuur efficiënter regelen, wanneer je de lengte en intensiteit van je trainingen geleidelijk opbouwt. Daarnaast is het erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Warm weer zorgt ervoor dat je lichaam minder kan hebben dan normaal. Als je je al de hele dag futloos voelt als gevolg van de tropische temperaturen, is het niet verstandig om bij het sporten hoge lichamelijke inspanning van jezelf te vragen. Ook loont het de moeite om te informeren of er in je nabije omgeving een squashbaan is met airconditioning.
3. Drink voldoende
Dat het drinken van water belangrijk is, wist je natuurlijk al. Tijdens het sporten bij hoge temperaturen is het nóg belangrijker om voldoende vocht in te nemen. Een gezonde vochtbalans is één van de belangrijkste factoren tijdens het sporten in de hitte. Toch wordt dit nog vaak vergeten. Een gevoel van dorst is geen herinnering, maar een waarschuwingssignaal voor uitdroging. Dan ben je dus eigenlijk al te laat. Bij hogere temperatuur verliest je lichaam meer vocht dan gebruikelijk en zal je dus meer water moeten drinken.
Als je squasht wanneer het heet is, zal je lichaam nog meer transpireren om de geproduceerde lichaamswarmte kwijt te raken. Het drinken van water is dan een goede manier om dit vochtverlies aan te vullen. Daarnaast helpt dit ook om je sportprestaties te verhogen. Las extra drinkpauzes is en zorg ervoor dat je je lichaam extra hydrateert. Het advies is om op warme dagen minimaal 2,5 – 3 liter water te drinken. Moet je een wedstrijd spelen? Koel je gezicht en nek dan ook met koud water, bijvoorbeeld door middel van een natte handdoek.
4. Voeding
Voeding is natuurlijk sowieso een belangrijk onderdeel van sporten. Helemaal als het aankomst op sporten tijdens een hittegolf. IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine. Hemoglobine zit in je rode bloedlichaampjes en regelt de zuurstof door je lichaam. Bij hoge temperaturen wordt het zuurstof minder makkelijk door je lichaam vervoerd bij een gebrek aan ijzer, waardoor je sneller buiten adem raakt. Daarom is het goed om meer ijzerrijke producten te eten, wanneer je van plan bent om op warme dagen intensief te trainen. Voorbeelden van ijzerrijke producten zijn onder andere noten, vlees, eieren, groente en fruit.
5. Luchtige sportoutfit
Draag luchtige, loszittende sportkleding, zodat het zweet makkelijker verdampt kan worden. Als je goede, droge sportkleding aan hebt, vindt er een betere luchtcirculatie plaats, waardoor je lichaam sneller afkoelt. Daarnaast sport je ook veel lekkerder in kleding dat van vochtafdrijvende stoffen is gemaakt, én zuigt je kleding zich niet vol zweet omdat zweet makkelijker verdampt. Kies je outfit verstandig. Katoen is bijvoorbeeld niet aan te raden op de squashbaan. Deze stof droogt niet snel genoeg en wordt bovendien zwaar als het nat is van het zweet. Lycra en coolmax zijn geschikte materialen, want het geeft geen huidirritatie en zorgt voor voldoende zweetuitdrijving.
De kleur van je sportkleding is ook belangrijk. Donkere kleding wordt sneller warm dan sportkleding in lichte kleuren. Een goede squashoutfit is voorzien van mesh panels die luchtdoorlatend zijn. Wissel daarbij regelmatig van shirt tijdens een hittegolf, zodat je niet in doorweekte kleding hoeft te squashen. Neem eventueel zelfs een extra paar zakken en een tweede paar squashschoenen mee. Dit helpt je sportprestaties te verhogen
6. Let goed op de signalen
Sporten bij hogere temperaturen hoeft niet perse een probleem te zijn, zolang je extra goed naar je lichaam blijft luisteren en maatregelen neemt. Klachten als concentratieproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn, liggen bij deze temperaturen op de loer. Let daarom goed op de signalen die je lichaam geeft. Merk je dat het te zwaar voor je is, speel dan niet door. Neem direct rust en koel je lichaam met behulp van voorgaande tips.
Hopelijk gaan we ook dit jaar een mooie zomer tegemoet, met hoe temperaturen. Met deze tips ben jij in ieder geval goed voorbereid en kun je blijven squashen.